Kierinki-kniven är en hyllning till den finska kniven och grundaren av Marttiinis knivfabrik. Kierinki var namnet på Janne Marttiinis hemby och kniven hör till eliten bland täljknivar. Bladet är tillverkat i smitt kolstål och skaftet i värmebehandlad björk och masur. Slidan är av äkta läder. Finsk knivexpertis.Bladet av kolstål (krom 3%, kol 0,75%, HRC 5557) lämpar sig särskilt för täljning och är också lätt att vässa till sin ursprungliga skärpa. Det är viktigt att torka bladet ordentligt efter användningen. Det är också bra att regelbundet olja bladet med saltfri olja, t.ex. matolja. Ett välskött blad i kolstål rostar inte och kan användas väldigt länge. Det traditionella skaftmaterialet för finska knivar är masur. Råvaran kommer från masurbältet i Mellersta Finland. Den flammiga masurveden är hållbar och vacker och passar därför utmärkt som skaftmaterial till knivar. Den vackra masurveden finns i begränsad mängd på marknaden, så priset är betydligt högre än på vanlig björk.Marttiini-knivarnas läderslidor tillverkas av växt- eller kromgarvat oxläder. Skinnen köps från Europa och Sydamerika. Slidorna tillverkas i både naturfärgat och konstfärgat läder. Knivarnas slidor tillverkas fortfarande mest som handarbete. Varje slida ska vara exakt av en viss storlek och modell, så att den bildar ett bra par med kniven. Med ett modelljärn skär man ut en bit av lädret och sömmarna limmas innan de sys. Inuti de flesta slidorna finns ett plastskydd, som stöder slidan och skyddar eggen.Trycken på slidorna görs antingen på lädret eller den färdiga slidan. Nitar och ett eventuellt bronsband stärker och pryder slidan.Bladlängd: 11 cmTotallängd: 23 cmBladmaterial: KolstålSkaftmaterial: Värmebehandlad masurSlidmaterial: Läder, ljusbruntVikt: 136g